Blek LE RAT

BLEK LE RAT (1952 - ) είναι ο Γάλλος πρωτοπόρος καλλιτέχνης γκράφιτι που ενέπνευσε εκατοντάδες καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο με τις δημιουργίες του από stencil. Είναι ο καλλιτέχνης ο οποίος συχνά αναφέρεται ως η σημαντικότερη επιρροή των καλλιτεχνών όπως Banksy και Space Invader, και μέσα από τη δουλειά του στο Παρίσι ίδρυσε ένα ιδιαίτερο ύφος αστικής τέχνης που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε στην τέχνη του δρόμου ‘street art’ της δεκαετίας του 1980 και του 1990, o Blek le Rat κράτησε χαμηλό προφίλ για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με σκοπό να αποφύγει την φυλάκιση, τα πρόστιμα και τη δημόσια παρενόχληση. Αγωνίστηκε για χρόνια πριν η αστική τέχνη ξεκινήσει να θεωρείτε αποδεχτό είδος τέχνης, προσπαθώντας να βρει τρόπους για να βγάλει τα προς το ζην ως επαγγελματίας καλλιτέχνης. Είναι αδιαμφησβήτητα ένας καλλιτέχνης ο οποίος έθεσε τις βάσεις για μια καλλιτεχνική επανάσταση μέσα από χρόνια απόλυτης αφάνειας.

Το πραγματικό του όνομα είναι Xavier Prou και γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1952. Σπούδασε καλές τέχνες και αρχιτεκτονική στη σχολή Beaux-Arts στο Παρίσι, από όπου αποφοίτησε το 1982. Πριν από την αποφοίτησή του, ο Prou επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη και εκεί ανέπτυξε μια γοητεία με την τέχνη του δρόμου. Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, εργάστηκε σε οικισμούς με την βοήθεια εφήβων που έμεναν εκεί. Όταν τους είδε στις εγκαταλελειμμένες καμπίνες, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τέχνη του γκράφιτι και να φέρει αυτή τη νέα μορφή τέχνης στους δρόμους του Παρισιού. Τότε ήταν που άρχισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Blek le Rat, που προέρχεται από ένα ιταλικό κόμικ το οποίο ονομαζόταν Blek le Roc. Ζωγράφισε εκατοντάδες αρουραίους σε όλη την πόλη χρησιμοποιώντας στένσιλ. Οι αρουραίοι ήταν ένα ιδανικό θέμα, επειδή «δημιουργούν φόβο, είναι τρωκτικά συνώνυμα με την εισβολή και είναι τα μόνα άγρια ζώα [εκτός από] περιστέρια που ζουν στην πόλη."

Ο καλλιτέχνης περιγράφει στο πρώιμο έργο του δεν είχε σκοπό να δώσει κάποιο πολιτικό μήνυμα, εξηγώντας ότι αναζητούσε απλά ένα τρόπο για να ξεχωρίσει και να απελευθερώσει τον εαυτό του από την αίσθηση της ανωνυμίας που προκαλείται σε όσους ζουν σε μια μεγάλη πόλη. Δούλευε κυρίως με μαύρο και άσπρο χρώμα για να «αναπαράγει την ατμόσφαιρα του δρόμου."

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο David Hockney, ένας Άγγλος καλλιτέχνης που δημιουργούσε σχέδια με παστέλ σε αληθινό μέγεθος, ενέπνευσε τον Blek να δοκιμάσει μεγαλύτερο στένσιλ και ο Blek συχνά πιστώνεται ως ο εφευρέτης της πλήρους κλίμακας στένσιλ.

Ο καλλιτέχνης εργάστηκε με συνέπεια τη δεκαετία του 1990 και του 2000. Η Γαλλική αστυνομία αποκάλυψε το όνομα του, μετά τη σύλληψη του το 1991, και από τότε, ο Blek έχει συλληφθεί από την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία χρόνια το έργο του Blek έχει γίνει πιο πολιτικό, με επίκεντρο τους άστεγους, το περιβάλλον, και άλλες κοινωνικές αιτίες. Οι αφίσες που δημιούργησε με τον απαχθείσα Γάλλο δημοσιογράφο Florence Aubenas βοήθησαν στην ευαισθητοποίηση για την κατάσταση της, πιέζοντας έτσι τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους να εργαστούν σκληρότερα για την απελευθέρωσή της.

Την τελευταία δεκαετία η δημοτικότητα του Blek Le Rat έχει ανέβει. Το 2006, έδειξε έργα του στη Leonard Street Gallery στο Λονδίνο, και από τότε, έχει παρουσιάσει εκθέσεις σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Το 2011 γίορτασε τα 30 χρόνια καρίερας του στο Σαν Φρανσίσκο στη γκαλερί 941 Geary. Τα έργα που παρουσιάζει σε εκθέσεις στις γκαλερί έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που δημιουργεί στο δρόμο, χρησιμοποιεί το στένσιλ αλλά συνήθως δουλεύει με πιο πολύ χρώμα για να ταιριάζει το τελικό αποτέλεσμα αισθητικά περισσότερο με αυτό της γκαλερί.

Ο καλλιτέχνης όμως παρόλη τη δημοτικότητα που απέκτησε και τις σπουδαίες συνεργασίες και εκθέσεις στις διάφορες γκαλερί πιστεύει ότι ο κύκλος του ως καλλιτέχνης πλησιάζει στο τέλος του.

«Η ιστορία μου έχει τελειώσει. Ελπίζω να σταματήσω να δημιουργώ μια μέρα, επειδή είμαι λίγο κουρασμένος, " έιχε πεί ο Blek σε μια συνέντευξη . "Είναι απλά ένα θέμα χρημάτων. Εμαίς οι καλλιτέχνες δεν έχουμε προγράμματα συνταξιοδότησης ή των συντάξεων. "

Είναι ένας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο street art, ένας παθιασμένος προβοκάτορας με μια ατρόμητη καρδιά και μια απαράμιλλη αγάπη για την τέχνη του.