Salvador DALI

O SALVADOR DALI (1904 – 1989) είναι έναs από τους  πιο ευπροσάρμοστους και παραγωγικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Αν και  είναι κυρίως γνωστός για τη ζωγραφική του, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του στράφηκε με επιτυχία στη γλυπτική, τη χαρακτική, τη μόδα, τη διαφήμιση, τη γραφή, όπως επίσης και στον κινηματογράφο  με μερικές γνωστές συνεργασίες του αυτές με τον LuisBunuel και τον AlfredHitchcock.

Ο Dali γεννήθηκε σε μια σουρεαλιστικό ύπαρξη. Ο αδελφός του, που ονομαζόταν επίσης Salvador, απεβίωσε όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί, εννέα μήνες πριν από τη γέννηση του Νταλί. Οι γονείς του, έλεγαν ότι ήταν η μετενσάρκωση του μεγαλύτερου αδελφού του και το πίστεψε και ο ίδιος. Σαν παιδί, ο Νταλί παρακολούθησε μαθήματα για σχέδιο, και από την ηλικία των δεκατριών, ο πατέρας του οργάνωνε εκθέσεις. Το 1922, ο Νταλί πήγε να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο, όπου έγινε γνωστός για την φιλαρέσκεια του έχοντας μακριά μαλλιά και φαβορίτες, κάλτσες μέχρι το γόνατο στο στυλ της εποχής του 19ου αιώνα.

Κατά την παραμονή του στην Ακαδημία,  ο Νταλί ήρθε σε επαφή με τον κυβισμό και τον ντανταϊσμός. Αλλά εκδιώχθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις τελικές εξετάσεις, αφού είχε δηλώσει ότι κανείς στο σχολείο δεν είχε τα απαραίτειτα προσόντα για να τον εξετάσει. Μετά την απέλασή του, ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Πάμπλο Πικάσο και τον  Μιρό, οι οποίοι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το στυλ της ζωγραφικής του. Ο Νταλί έπαιρνε συνεχώς στοιχεία από πολλά στυλ ζωγραφικής. Από τον ιμπρεσιονισμό μέχρι και από έργα της Αναγέννησης, συνδύαζε όλα τα στοιχεία σε ενιαίες συνθέσεις, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των κριτικών τέχνης, οι οποίοι ήταν αβέβαιοι ως προς το πώς να εκλάβουν τα έργα του.

Ο Νταλί πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και την αγαπημένη του Καταλονία, στην Ισπανία. συνεργάστηκε με πολλούς άλλους καλλιτέχνες, συσχετίστηκε με  την ελίτ της εποχής, και δημιούργησε πολλές ιστορίες για τις εφημερίδες. Μετά το θάνατο της συζύγου του το 1982, ο Νταλί έχασε ένα μεγάλο μέρος της θέλησής του να ζήσει, και άφησε σκόπιμα τον εαυτό του να αφυδατωθεί σχεδόν στο σημείο του θανάτου. Υπήρξε επίσης μια μυστηριώδη φωτιά στο διαμέρισμά του το 1984, από την οποία είχε σωθεί, αλλά πολλοί πίστευαν ήταν μια απόπειρα αυτοκτονίας. Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια αργότερα, σε ηλικία 84 ετών.

Ήταν ένας κορυφαίος υποστηρικτής του Σουρεαλισμού, που προσπάθησε να απελευθερώσει το δημιουργικό κομμάτι του ασυνειδήτου μέσω παράξενων, ονειρικών εικόνων. "Ο σουρεαλισμός είναι καταστροφικός, αλλά καταστρέφει μόνο αυτό που θεωρεί ότι είναι δεσμό που περιορίζει το όραμά μας», είπε.  Ο Νταλί είναι συσχετισμένος με την καινοτομία της "παράνοιας-κριτικής», μια φιλοσοφία της Τέχνης που όρισε ως «παράλογη αντίληψη βασισμένη στην ερμηνεία παραληρηματικών φαινομένων." Εκτός από το να ζωγραφίζει φανταστικές συνθέσεις, όπως The Accommodations of Desire (1929) και τα λιωμένα ρολόγια του φημισμένου The Persistence of Memory (1931), ο Νταλί ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που καλλιέργησε μία εκκεντρική δημόσια περσόνα με επιδεικτικό μουστάκι, και αλλόκοτη συμπεριφορά και πειράγματα. "Κάθε πρωί όταν ξυπνήσω, βιώνω πάλι μια υπέρτατη απόλαυση», είπε κάποτε. "Αυτή του να είσαι ο  Salvador Dalí.”

Πάνω απ' όλα, ο Νταλί ήταν ένας θαυμάσια καλλιτέχνης.  Το εξαιρετικό ταλέντο του θα θέτει πάντα ψηλά το πρότυπο για την τέχνη του εικοστού αιώνα.