Νικόλαος ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ

Ζωγράφος, αγιογράφος, γελοιογράφος, Κωνσταντινούπολη, 1859- Θεσσαλονίκη, 1931

Καταγόταν από τη Μυτιλήνη (παππούς του ζωγράφου Νίκου Κεσσανλή). Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στο Istituto di Belle Arti της Ρώμης. Δούλεψε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και την Ιταλία. Δίδαξε τεχνικά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Ίδρυσε επίσης Εργαστήριο Καλών Τεχνών, όπου μαθήτευσε και ο ζωγράφος Κ. Μαλέας. Διετέλεσε ζωγράφος του Πατριαρχείου και καθηγητής ζωγραφικής και γλυπτικής του διαδόχου του τουρκικού θρόνου Sehzade Abdulmeeit Efendi. Η ζωγραφική του επαναλαμβάνει τους τύπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού, με την ακριβή διαγραφή των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών των απεικονιζόμενων και την ισορροπία των συνθέσεων, ενώ οι γελοιογραφίες του σχολιάζουν καυστικά καταστάσεις. Στις αγιογραφίες του ακολουθεί τη νεοαναγεννησιακή τεχνοτροπία.

Φιλοτέχνησε προσωπογραφίες, ιστορικές σκηνές, θρησκευτικές παραστάσεις και, με το ψευδώνυμο «Παπατρέχας», γελοιογραφίες σε διάφορα έντυπα της Κωνσταντινούπολης [Εμπρός, 1908-1909 Νέον Πνεύμα, 1908-1911 -Εθνικόν Ημερολόγιον Κ. Φ. Σκόκου, 1911) και της θεσσαλονίκης. Μια έκθεση γελοιογραφιών του πραγματοποιήθηκε το 1988 στην Κωνσταντινούπολη.

Έργα του υπάρχουν στην Π.Δ. Θεσσαλονίκης, στο Πολεμικό Μουσείο, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στους ναούς Αγ. Τριάδος Χαλκηδόνας, Αγ. Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης, Αγ. Αθανασίου Μυτιλήνης, στην Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Χάλκης, στο Κεντρικό Νοσοκομείο θεσσαλονίκης, στο Νεκροταφείο Μυτιλήνης κ.α.