Μίνα ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Συγχρόνως ακολουθεί μαθήματα φορητής εικόνας και τοιχογραφίας. Παίρνει το πτυχίο της με έπαινο και το 1981, με υποτροφία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκινάει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας όπου το 1986 παίρνει το διδακτορικό της.

Έργα της υπάρχουν στην Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικανικό Εθνικό Μουσείο Γυναικών Καλλιτεχνών της Washington – National Museum of Women in the Arts, στην Εθνική Τράπεζα, στο Μουσείο Βορρέ, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στο Μουσείο της Βαρκελώνης, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Automobili Lamborghini στην Ιταλία, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στη Γενική Τράπεζα, στο Μουσείο Jean Todt στη Γαλλία, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στις εταιρίες FIAT, Mercedes, Genesis Ferrari, Trident Cars και άλλες.

Τον Ιούλιο του 1998 άρχισε συνεργασία με την εταιρία Automobili Lamborghini στην Ιταλία, στη Sant Agata της Bolognia όπου της ανατέθηκε το μνημειώδες έργο (Ιστορία της Lamborghini – 35 χρόνια) 18 τ.μ. το οποίο αναρτήθηκε στο εργοστάσιο και κοσμεί μόνιμα την είσοδο του στην Ιταλία.

Τον Φεβρουάριο του 2001 έγινε η παρουσίαση της δουλειάς της στην Αμερική, στην Washington στο National Museum of Women in the Arts, όπου ενεκρίθη από το Μουσείο ως απόκτημα για τη μόνιμη συλλογή του, το έργο της «Νεκρή Φύση – στο κίτρινο»

Με την ευκαιρία αυτή τον Ιούνιο του 2001 πραγματοποιήθηκε η αναδρομική έκθεσή της στην Τεχνόπολη στο Γκάζι προς τιμή του Μουσείου, παρουσία της Προέδρου του και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στις 19 Οκτωβρίου 2001 η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη εξελέγη ομόφωνα, από τη United States Sports Academy, Sport Artist of the Year 2002 – 2004 μεταξύ 55 καλλιτεχνών διεθνώς. Το έργο της «The Downhill skier» επελέγη ως η επίσημη αφίσα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City στις Η.Π.Α. Τον Ιούλιο 2002 η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη βραβεύεται από την Αθλητική Ακαδημία των Η.Π.Α. κατά τον εορτασμό της 30ης επετείου με έκθεση στο Μουσείο ASAMA της Ακαδημίας στην Αλαμπάμα.

Το Σεπτέμβριο του 2003 εξεδόθη η σειρά γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων με θέμα 5 έργα της ζωγράφου, από τη σειρά των Αθλητικών Θεμάτων της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004», συλλεκτικές εκδόσεις γραμματοσήμων, φακέλων καθώς και ευρείας κυκλοφορίας σειρές. Τον Σεπτέμβριο επίσης του 2003 εκθέτει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004» και παρουσιάζεται το βιβλίο της, μονογραφία, από τις Εκδόσεις Λιβάνη «Διάλογος με την Τέχνη», παρουσία του Pietro Mennea και της Vivian Reding.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2003 με το ψήφισμα στον ΟΗΕ υιοθέτησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ως επίσημος θεσμός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, δώρισε το μνημειώδες έργο της «Ολυμπιακή Εκεχειρία» υπογεγραμμένο από 23 γυναίκες Ολυμπιονίκες στα Ηνωμένα Έθνη. Κατά την επίσημη τελετή, το παρέλαβε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και του Πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτου, μέλους της ΔΟΕ.

Το 2003 βραβεύεται από τον Ε.Ο.Τ. με το βραβείο «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το 2004 φιλοτεχνεί το επίσημο ημερολόγιο των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» καθώς και ορισμένες από τις επίσημες αφίσες των Αγώνων. Τον Οκτώβριο του 2004 στο Festival Arts Sport Movies and TV στο Μιλάνο της απονέμεται το βραβείο «Guirlande d’ Honeur» για την προσφορά της στην Τέχνη για τον Αθλητισμό, από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τον Απρίλιο του 2005 πραγματοποίησε έκθεση στο National Museum και στο Sakhir Tower του Bahrain.

Τον Φεβρουάριο του 2006 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας εκθέτει το έργο της «Ολυμπιακή Εκεχειρία» που ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη, στο Palazzo Stupinigi. Συμμετέχει στην έκθεση Cowparade’ 06 και με τις δύο εικαστικές της προτάσεις για εφαρμογή στα γλυπτά της αγελάδας, στην πόλη της Αθήνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης – «μά ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2006», εκθέτει στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί). Τίτλος της έκθεσης «The City under Construction – Harbors – Cranes». Ταυτόχρονα εκθέτει στην Γκαλερί «Μεταμόρφωση» ενώ τον Οκτώβριο του ’06 η έκθεση μεταφέρεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Τον Σεπτέμβριο επίσης του ’06, η Gallery GAUDI της Μαδρίτης επιλέγει έργα της για την Art Fair of NIMES της Γαλλίας καθώς και για την Art Fair της Ισπανίας.

Τον Νοέμβριο του ’06 τα έργα αυτά θα εκτεθούν στη Μαδρίτη στο χώρο της Gallery GAUDI.

Το 2007 εκθέτει έργα της με τίτλο: "Η πόλη υπό κατασκευή" στην Γκαλερί Citronne στον Πόρο και στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών στην Θεσσαλονίκη.

Από το 2007 έχει εκλεγεί τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας των Σπορ των ΗΠΑ - United States Sports Academy - America's Sports University

Το 2008 συμμετέχει στην Έκθεση "ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ" στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ" με δύο νέα έργα της "Κλυταιμνίστρα" και "Αγαμέμνων" εμπνευσμένα από την αρχαία τραγωδία.

Επίσης, τον Ιούνιο του 2008 παρουσιάζει αναδρομική έκθεση στο "JINTAI ART MUSEUM" του Πεκίνου με 70 έργα της ενώ συμμετέχει και στην "3η INTERNATIONAL ART BIENNALE" της Beijing.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οκτώβριος 2014