Δημήτρης ΓΕΡΟΣ

Ο Δημήτρης  Γέρος  είναι από τους πρώτους έλληνες καλλιτέχνες  που έκαναν Performances, Body Art, Video Art,  και mail Art .

Έχει πραγματοποιήσει 54 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Κάσσελ,  Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη  (Oxford University), Ντάρμσταντ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery),  Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ ( Museum Bohoum ), Βερολίνο, Μιλάνο, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ, κλπ.

Συμμετείχε σε πολλές  ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις (Μπιεννάλε και Τριεννάλε) στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Έκανε τα σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικά έργα και κινηματογρα-φικές παραγωγές και εικονογράφησε πολλά βιβλία.

Σχεδίασε  μετάλλια με διάφορα θέματα και έκανε για τον οίκο Βουράκη γλυπτά από ασήμι με θέμα τον «Ζωδιακό Κύκλο».

Η  UNICEF κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, έργα του σε κάρτες και χαρα-κτικά του έχουν κυκλοφορήσει από εκδότες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη  κυκλοφόρησε το 1976  την  ποιητική συλλογή «Αστραφτερή Μπανιέρα». Σχετικά με την δουλειά του έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία D.Yeros, με κείμενο του Γιάννη Πατίλη, εκδόσεις Φόρκυς- 1984, Dimitris Yeros, με κείμενα των  Peter Spielman, Heribert Becker και Ι. Ρόζενταλ-Καμαρινέα, έκδοση του Μουσείο Μπόχουμ-1986 με την ευκαιρία της  εκεί  αναδρομικής εκθέσεως των έργων του, D.Yeros, με κείμενο του Χρύσανθου Χρήστου, εκδόσεις Συνέχεια-1997, Θεωρεία Γυμνού, με κείμενο του Peter Weiermair, εκδόσεις Πλανόδιον-1998,  Περιοράσεις, με κείμενα των  Michel Deon και Pierre Devin,   εκδόσεις Phyllo-1999, For a definition of the Nude, με κείμενο του Peter  Weiermair, εκδόσεις Phyllo-2000,  D.Yeros, με κείμενο του  John Wood, έκδοση Δήμου Ερμούπολης 2001,
D. Yeros-S.Caravouzis, Ιδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος 2008, Shades of Love, με πρόλογο του Edward Albee και εισαγωγή του  John Wood, Ιnsight Editions, San Francisco, 2010.

΄Εργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Tate Britain, Gety-LA, International Center of Photography-New York, National Portrait Gallery-London, The British Museum-London, Museum Bochum-Germany, Musee des beaux-arts de Mobreal-Canada και αλλού.

Συνεργάζεται με την John Stevenson gallery και την  Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, την Holden Lunts gallery του Πάλμ Μπίτς, την Vanse Martin Fine Art του Σαν Φρανσκίσκο,  την L.A. galerie της Φρανκφούρτης , την γκαλερί Καπόπουλος στην Αθήνα κλπ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Απρίλιος 2013